Wednesday, June 24, 2015

"အီ ၾကာ ေကြး ႏွင့္ ပဲ မ်ိဳး စံု ႏွစ္ ျပန္ ေၾကာ္ ေၾကာ္ ရာ တြင္ ေရ သန္ ႔ ဘူး ခြံ၏ အံ႕ မ ခန္း အ စြမ္း သ တၲိ မ်ား "


" " အီ ၾကာ ေကြး ေၾကာ္ " "
မ ေန ႔ က ေၾကာ္ ထား ၿပီး သား ညစ္ ထပ္ ထပ္ ဆီ က်န္
တစ္ ပိ သာေလာက္ ကို အ ေၾကာ္ ဆ ရာ ေလး
ကို ေသာင္း ( အ မည္ လႊဲ ) က
ထင္း မီး ထိုး ၿပီး အ ပူ ေပး ေန သည္ ။

အ ခ်ိန္ က နံ နက္ ၄ နာ ရီ ၃၀ ။
ေန ရာ က ရန္ ကုန္ ၿမိဳ ႔ ။
ဆီ က်န္ ေတြ ဘြမ္း ဘြမ္း ဆူ ပူ လာ ေတာ ႔ မွ
ဆီ ပူ ဒယ္ အိုး ႀကီး ထဲ ကို
( တစ္ လီ တာ ဆန္ ့ ေရ သန္ ႔ ဘူး ခြန္ ထဲ တြင္ )
ဆီ အ ျပၫ္ ့ ထၫ္ ့ ထား ေသာ
ဝါ တာ တာ ျဖဴ တူ တူ စား အံုး ဆီ
ဆီ ဘူး ႏွစ္ လံုး ကို ဘူး ခြန္ ေကာ ဆီ ပါ
ဆီ ပူ အိုး ႀကီး ထဲ အ ေၾကာ္ ဆ ရာ က
ေျခ ျမန္ လက္ ျမန္ ပစ္ ထၫ္ ့ လိုက္ သည္ ။
ေနာက္ ၿပီး ဂြ်စ္ ဂြ်စ္ ဂြ်စ္ အ သံ ၆ ခ်က္ ေလာက္
အ ဆက္ မ ပ်က္ မည္ သံ ၾကား သည္ ။
လက္ ဖက္ ရည္ ဆိုင္ ေပၚ က သူ မ်ား ေသာက္ ၿပီး
ထား ပစ္ ခဲ ႔ ေသာ ေရ သန္ ႔ ဘူး ခြန္ အ လြတ္ ၆ ဘူး ကို
ဖိ နပ္ စီး ထား တဲ ႔ ေျခ ေထာက္ နဲ ႔ ျပား သြား ေအာင္
ဖိ နင္း ၿပီး ဆီ ပူ အိုး ႀကီး ထဲ အ ကုန္ ပစ္ ခ် လိုက္ သည္ ။
ဆီ အ က်န္ က တစ္ ပိ သာ ။
တစ္ လီ တာ ဘူး ႏွစ္ လံုး ထဲ က ဆီ အ သစ္ က တစ္ ပိ သာ ။
ေပါင္း ဆီ ႏွစ္ ပိ သာ ။
ေရ သန္ ့ ဘူး ခြန္ နဲ ႔ ထၫ္ ႔ ထား တဲ ႔
ဆီ ဘူး က ႏွစ္ လံုး ။
ေရသန္ ့ ဘူး ခြန္ ေတြ ျပား ၿပီး ထၫ္ ့ လိုက္ တာ က
ေျခာက္ ဘူး ။ ေပါင္း ေရသန္ ့ ဘူး ရွစ္ ဘူး ျဖစ္ ၏ ။
ဆီ ႏွစ္ ပိ သာ ကို ေရ သန္ ႔ ဘူး ခြန္ ရွစ္ ဘူး က
ေပ်ာ္ က် လာ ေသာ ေကာ္ ရည္ ပူ ေတြ နဲ ႔
တ သား ထဲ ေပါင္း သြား တယ္ လို ႔
မွတ္ ယူ လိုက္ ပါ ။
ဒါ မွ နံ နက္ ၄ နာ ရီ ေၾကာ္ ထာ တဲ ႔
အီ ၾကာ ေကြး က ည ေန မိုး ခ်ဳပ္ သၫ္ ့ အ ခ်ိန္ အ ထိ
ေလ သ လပ္ ခံ ထား ေသာ္ လည္း
မ ေပ်ာ ႔ သြား ပဲ ဆင္ ႏွာ ေမာင္း လို
မာ ေတာင္ ေန မွ
စား တဲ ႔ လူ က ႀကိဳက္ မွာ ကိုး ဗ် ။
ဆီ ပူ အိုး ထဲ ဆီ တစ္ ပိ သာ လ်ွင္
ေရ သန္ ့ ဘူး ခြန္ ၅ ဘူး ႏႈန္း ေလာက္
ပစ္ ထၫ္ ့ နိဳင္ မွ အီ ၾကာ ေကြး က
ႂကြပ္ ရႊ သြား ၿပီး ေလ သ လပ္ လ်ွင္
ေပ်ာ ႔ စိ မ သြား ပဲ ေန မွ
လူ ႀကိဳက္ မ်ား သ ကိုး ။
= =
ေနာက္ ၿပီး ဆက္ ၿပီး ေျပာ ရ အံုး မယ္ ။
လက္ ၫႈိး အ ရႊယ္ ေလာက္ ဂ်ံဳ အ ေခ်ာင္း ေလး
ႏွစ္ ေခ်ာင္း ပူး ကပ္ ၿပီး
ဆီ ပူ ဒယ္ အိုး ပစ္ ထၫ္ ့ လိုက္ ၿပီး
ျပန္ ဆယ္ လိုက္ ေတာ ႔
အ ရွည္ ဆယ္ လက္ မ လံုး ပတ္ ႏွစ္ လက္ မ
အ ရႊယ္ မွာ အ လယ္ မွာ အ ေခါင္း ေပါက္ ႀကီး နဲ ႔
ထြက္ လာ တာ အံ ႔ မ ခ န္း လိ လိ ပါ ပဲ ဗ်ာ ။
ႀကီး ထြား ႏႈန္း သိပ္ မ်ား ေအာင္
ဓာ တု ေဗ ဒ မႈန္ ႔ ပြ ေဆး ေဆာ္ ဒါ မႈန္ ့ ေတြ
အ လြန္ အ မင္း ဂ်ံဳ နဲ ႔ ေရာ နယ္ ထား တာ ကိုး ဗ် ။
= =
ဒါ နဲ ႔ ကိုယ္ ့ အိမ္ မွာ ကိုယ္ ဂ်ံဳ နယ္ ၿပီး
အီ ၾကာ ေကြး စမ္း ေၾကာ္ ၾက ၫ္ ့ တယ္ ။
လက္ ၫႈိး အ ရႊယ္ ဂ်ံဳ အ ေတာင့္ က ေလး ႏွစ္ ေတာင့္ ပူး ၿပီး
ဆီ ပူ အိုး ထဲ ထၫ္ ့ လိုက္ တာ မူ လ အ ရႊ ယ္ ပဲ ျပန္ ထြက္ တယ္ ။
ႀကီး ထြား မ လာ ဘူး ။ ထၫ္ ့ တံုး က အ ျဖဴ ေရာင္
ျပန္ ထြက္ လာ ေတာ ႔ အ ဝါ ေရာင္ ။
စား လို ႔ ေတာ ႔ အ ရ သာ ရွိ သား ။
ျပန္ ေရာင္း ရင္ ေတာ ႔ ဘယ္ သူ မွ ႀကိဳက္ မွာ မ ဟုတ္ ဘူး ။ ။
= = = =
= = = =
ေနာက္ တစ္ ခု က
" " ပဲ မ်ိဳး စံု ႏွစ္ ျပန္ ေၾကာ္ " "
အ ခ်ိန္ က ေန႔ လည္ ၂ နာ ရီ ။
ေန ရာ က မ ႏၲ ေလး ၿမိဳ ႔ ။
ခ ရီး သြား ဟန္ လႊဲ ခင္ မင္ တဲ ႔
သူ ငယ္ ခ်င္း ရွိ ရာ အ လည္ ဝင္ ခဲ ႔ ၏ ။
သူ တို ႔ မိ သား စု က
မ ႏၲ ေလး ၿမိဳ ႔ ႀကီး မွာ
လက္ ဖက္ ဂ်င္း နဲ ႔
ပဲ မ်ိဳး စံု ႏွစ္ ျပန္ ေၾကာ္
ေၾကာ္ ေရာင္း ၿပီး
အ လြန္ စီး ပြါး တက္ ၏ ။
ေသး ေပါက္ ခ်င္ ( အ ေပါ ႔ သြား ) ခ်င္ တာ နဲ ႔
အိမ္ သာ ဘက္ ရွိ ရာ အိမ္ အ ေနာက္ ဘက္ ကို
ထြက္ သြား ၾကၫ္ ႔ လို ႔ ျပန္ အ ထြက္
ကြ်န္ ေတာ္ လည္း စပ္ စပ္ စု စု
သူ ႔ ၿခ ံ ဝန္း အ က်ယ္ ႀကီး ထဲ က
အ ေၾကာ္ ဖို ဘက္ ထြက္ ၾက ၫ္ ့ မိ တဲ ႔ အ ခါ
အား ပါး ပါး … … … ထင္း ထား တဲ ႔ ဂံု ေဒါင္ ေဘး မွာ
တစ္ တင္း ခြဲ အိပ္ နဲ ႔ ထၫ္ ့ ထား တဲ ႔
ေရ သန္ ႔ ဘူး ခြန္ အ ေဟာင္း ေတြ
အိတ္ ႏွစ္ ဆယ္ ေလာက္ ေတြ ႔ တယ္ ။
ပဲ မ်ိဳး စံု ႏွစ္ ျပန္ ေၾကာ္ ေတြ
ႂကြပ္ ရႊ ၿပီး ေလ သ လပ္ ခံ နိဳင္ ၿပီး
မ ေပ်ာ ႔ သြား ေအာင္
ဆီ ပူ မိုး ၿဗ ဲ ဒယ္ အိုး ႀကီး ထဲ ကို
ေရ သန္ ့ ဘူး ခြန္ ေတြ ထၫ္ ့ ရ တာ ေလ ။
ဒါ မွ ႏွစ္ ျပန္ ေၾကာ္ ႂကြပ္ ရႊ ၿပီး
စား ေကာင္း တာ ။ ။
= =
"" ဆီး အိမ္ ထဲ ေက်ာက္ တည္ ၍ ေသ ကုန္ ေတာ ႔ မည္ ""
ျပည္ပ နိဳင္ ငံ မ်ား က တင္ သြင္း လာ ေသာ
ဓာ တု နည္း စဥ္ မ်ား ဆန္း သစ္ ထုပ္ လုပ္ ထား ေသာ
ျဖဴ ဆြတ္ ေန ေသာ သ ၾကား ေတြ ဝယ္ မ စား ၾက နဲ ႔ ။
ဆီး အိမ္ ထဲ ေက်ာက္ တည္ ၿပီး ေသ ကုန္ လိမ္ ့ မည္ ။
ျမန္ မာ ျပည္ တြင္း ျဖစ္ ဝါ ညစ္ ညစ္
သ ဘာ ဝ ႀကံ က ထုပ္ လုပ္ ေသာ
သ ၾကား အ စစ္ အ မွန္ ကို သာ ဝယ္ စား ၾက ပါ ။ ။
====
====
" ျမန္ မာ နိဳင္ ငံ တြင္ သံုး စြဲ သူ ေတြ ဒုကၡ အ ေတြ ႔ ဆံုး
အ ေရာင္း ရ အ သြက္ ဆံုး ေဆး ဝါး အ တု ( သံုး ) မ်ိဳး "
( 1 ) ပ ဋိ သ ေႏၶ တား ေဆး အ တု ေသာက္ ေဆး / ထိုး ေဆး မ်ား ။
ဝင္ ေငြ မ ရွိ လို ႔ တား ေဆး သံုး ထား တဲ ႔ အိမ္ ေထာင္ သည္ မ်ား
ေဆး တု မိ ၿပီး ကိုယ္ ဝန္ ရ သ ျဖင့္ လူ မႈ ေရး ပ ဋိ ပ ကၡ ေတြ မွာ
ရာ ဇ ဝတ္ မႈ ျဖစ္ သည္ အ ထိ ေနာက္ ဆက္ တြဲ
အ က်ိဳး ဆက္ မ်ိဳး စံု ေတြ ရႈ တ္ ေထြး ဆိုး ဝါး နိဳင္ သည္ ။
( 2 ) ေသြး တိုး ေရာ ဂါ ေသာက္ ေဆး အ တု မ်ား ။
ေသြး တိုး လို ႔ ေဆး ေသာက္ ပါ တယ္ တ ခ်ိဳ ႔ ေဆး တု ေတြ က
ေသြး ဖိ အား မ က် လာ ဘူး ။ ေလ ျဖန္း သြား တယ္ ။
တ ခ်ိဳ ႔ ေဆး တု မ်ား က ၿငိမ္ ႔ ၿငိမ္ ႔ ေညာင္း ေညာင္း ျဖည္း ျဖည္း ျခင္း
ေသြး ေပါင္ က် တာ မ်ိဳး မ ဟုတ္ ပဲ နည္း နည္း ေသာက္ ရုံ ျဖင့္
ေသြး ေပါင္ ေတြ အ ထိန္း အ ကြက္ မဲ ႔ ခ်က္ ျခင္း က် ဆင္း သြား သည္ ။
ေရာ ဂါ သည္ က လည္း ေသြး ေပါင္ အ က် လြန္ လို ႔
ေခါင္း မူး တာ ကို ေသြး ေပါင္ ထပ္ တက္ တယ္ လို ႔
စိတ္ ထင္ ၿပီး ေနာက္ ထပ္ တစ္ ခြက္ ထပ္ ေသာက္ မိ တဲ ႔ အ ခါ
အ သက္ ေသ ဆံုး တဲ ႔ အ ထိ ျဖစ္ တယ္ ။
တ ခ်ိဳ ႔ ေသြး ေပါင္ က် ေဆး ေတြ ဟာ အ တု လို ႔ ေျပာ ရ ျခင္း ထက္
စံ ခ်ိန္ မ မွီ ေသာ ေဆး ဝါး ဟု ေျပာ ရင္ ပို မွန္ တယ္ ။
( 3 ) ေသြး ခ်ိဳ ဆီး ခ်ိဳ ထိန္း ေဆး ေသာက္ ေဆး ႏွင့္
အင္ ဆူ လင္ ထိုး ေဆး အ တု မ်ား ။
ေသြး ခ်ိဳ ဆီး ခ်ိဳ ေရာ ဂါ သည္ ေတာ္ ေတာ္ မ်ား မ်ား က ေသြး တိုး ႏွင့္
ႏွ လံုး ေရာ ဂါ ပါ ပူး တြဲ ကပ္ ပါ ၿပီး သား ျဖစ္ တယ္ ။
အ ေရာင္း သြက္ ေဆး ဝါး ျဖစ္ လို ႔ အ တု အ လြန္ ေပါ သည္ ။
ေဆး ဝယ္ ရင္ တ ခြက္ စာ အ ရင္ ဝယ္ ေသာက္ ၾကၫ္ ႔ ။
OK ၿပီ ဆို မွာ ေနာက္ ထပ္ ေဆာင္ ထား ဖို ႔ ထပ္ ဝယ္ ပါ ။
ေဆး တု မိ ကာ က တုန္ က ရင္ ျဖစ္ ၿပီး ေခြ်း စီး ေတြ ျပန္
အ ေမာ ေဖါက္ ကာ သ တိ လစ္ ေသ ဆံုး ရ သူ အ မ်ား ႀကီး ပါ ။
= = =
ဒီ လို နဲ ႔ ပဲ ရပ္ ကြက္ ထဲ မွာ ေခတ္ မ်ိဳး စံု ေရွ ႔ မွီ ေနာက္ မွီ
စ ကား ေျပာ ေဖၚ လူ ႀကီး ေတြ တစ္ ေယာက္ ၿပီး တစ္ ေယာက္
နည္း နည္း လာ တယ္ ။ ။
= = =
လူ ေတြ ေတာ္ ေတာ္ မ်ား မ်ား က အ ထူး ကု ေဆး ခန္း / ေဆး ရုံ ေတြ
ျပ သ ဖို ႔ ေငြ ေၾကး အ ခက္ အ ခဲ မ်ား စြာ ရွိ တယ္ ။
အ ထူး ကု ေတြ ျပ လိုက္ ရင္ ဘာ စစ္ ညာ စစ္
ဟို ဟာ ရုိက္ ဒီ ဟာ ရုိက္ နဲ ႔ ေဆး လံုး ဝ မ ကု ရ ေသး ဘူး
စစ္ ေဆး မႈ ေတြ တင္ ပိုက္ ဆံ ငါး သိန္း ေလာက္ ေတာ ႔
အ သာ က ေလး ေဟာ က နဲ ထြက္ သြား ပါ ေလ ေရာ ။ ။
= = =
ဒီ လို နဲ ႔ ပဲ ေဆး ဆိုင္ ငယ္ ေလး ေတြ အား ကိုး ၿပီး
အ သိ မိတ္ ေဆြ ေတြ ေျပာ တဲ ႔ ေဆး ၫႊန္း ေလး ေတြ
ေကာင္း ႏိုး ႏိုး ဝယ္ ေသာက္ ၾက ရ တယ္ ။
ေသ မွ ေသ ေရာ ဝတ္ ကြ်တ္ သြား တယ္ လို ႔
ေျပာ ၾက တယ္ ။ ။
= = =
မိတ္ ေဆြ အား လံုး က်န္း မာ ပါ ေစ ။ ။
= = =
ေတာ္ ၿပီ … … …
ဒီ အ ေၾကာင္း ေတြ ဆက္ မ ေရး ခ်င္ ေတာ ့ ဘူး ။ ။
= = = =
= = = =
Kophyogyi Kophyo
စားသံုးသူမ်ားသာ အျပစ္တင္ပါ
၀ါးျမွစ္သဘာ၀ အ၀ါေရာင္ လွေအာင္အနီေရာင္ဆိုးမွ၀ယ္တယ္
ပဲေၾကာ္ဆိုလည္း ၾကြပ္ရြေနမွ
အီၾကာေကြ႕ဆိုလည္း ေပ်ာ့ရင္မစားခ်င္ဘူး
အစားအစာက္ို သဘာ၀အတိုင္း မစားခ်င္ၾကဘူး
ထမင္းဆိုင္ဆိုလည္း အခ်ိဳမွဳံ႕နိုင္းခ်င္း
ခ်ိဳရဲေအာင္ခ်က္တဲ့ဟင္းမွ အရသာ႐ွိတယ္ထင္ၾကတယ္
ေဘးဥပဒ္ျဖစ္ၿပီေပါ့ အီၾကာေကြ႕ နံျပား စမူဆာ
ပလာတာ စသည့္မုန္႔ေတြဟာ
ျမန္မာ့႐ိုးရာအစားအစာမုန္႔ေတြ မဟုတ္ဘူး
ဒါေၾကာင့္ ႐ိုးရာမပ်က္ ႐ိုးရာမေပ်ာက္ေအာင္
ျမန္မာမုန္႔ေတြကိုပဲအားေပးၾကလို႔
ေရာဂါကင္းေ၀း အဟာရျဖစ္ေစပါတယ္
====
====
Thet Htut Aung
အေပၚကတေယာက္ေရးထားတာေတြ ့ရတယ္။
ဆိုင္တိုင္းမျဖစ္နိုင္ဘူးတဲ့။ေျပာျပပါ့မယ္။
အီျကာေကြးအျကီးျကီးေတြေရာင္းေနတဲ့ဆိုင္ေတြရဲ ့၈၀%
အဲဒီလိုလုပ္ပါတယ္။
နာမည္ျကီးလဘက္ရည္ဆိုင္တခ်ိဳေရာင္းတာျကည့္ပါ။
အီျကာေကြအတံုးေသးေသးေလးေတြပြဲနဲ
ေရာင္းပါတယ္။အေခ်ာင္းဆိုလဲ
လက္ညိွဴးသာသာအရွည္နဲ့ ့ဝဝတုတ္တုတ္ပုတိုေလးေတြပါ။
ကိုယ္စားေနတဲ့အီျကာေကြးနွစ္ထြာေလာက္ရွည္ျပီး
မာဂေလာက္ျကီးျဖစ္ေနရင္ေသခ်ာျပီမစားနဲ့။
နွစ္ျပန္ေက်ာ္ရယ္မုန့္ဟင္းခါးနဲ ့စားတဲ့ပဲေက်ာ္ကို
ဗူးထဲမထည့္ဘဲသံုးရက္ေလာက္ထားျကည့္ပါ။
ဘယ္ေတာ့မွမေျပာ့ပဲမာျကြပ္ေနတာပါ။
မုန့္ဟင္းခါးဆိုင္ေတြကပဲေက်ာ္ကိုကိုယ္တိုင္မေက်ာ္နိုင္ပါဘူး
ေဖာက္သယ္ယူရတာပါ။
အဲဒီအေက်ာ္ျဖန့္တဲ့သူကလုပ္တာပါ။
ဒါေတြဘာေျကာင့္သိလဲဆိုေတာ့သူငယ္ခ်င္းက
နာမည္ျကီးလဘက္ရည္ဆိုင္ေလး
ဆိုင္ရန္ကုန္မွာဖြင့္ထားပါတယ္။
သူတိုကနာမည္အပ်က္မခံနိုင္ေတာ့
ကိုယ္တိုင္ေက်ာ္ရေတာ့
အလုပ္ပိုေတြလုပ္ရတယ္လိုျငီးရွာတယ္
====
====
စိုင္းေနာ္ခမ္း စိုင္းေနာ္ခမ္း
ပုဇြန္ေျခာက္ဆိုရင္ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား
ေရမေဆးပဲ ပါစပ္ထဲကိုပစ္ထဲ့တတ္ၾကတယ္။
ပုဇြန္ေျခာက္ကို ဘယ္လိုေနလွန္းသလဲဆိုေတာ့ကာ
ပုဇြန္က ညႇီေတာ့ ယင္ေကာင္ေတြ
မိသားစုလိုက္လာနားၾကတာေပါ့မဟုတ္လား
အာ့ ယင္ေကာင္မလာေအာင္
တရုတ္ကလာတဲ့ ျခင္ေဆးဗူးေတြနဲ႔
ပုဇြန္ေကာင္ေတြကို ျဖန္းထားတာမွ အားရပါးရပဲ
ဘယ္ယင္မိသားစုမေျပာနဲ႔
တေကာင္မွကိုမလာေတာ့တာ
လာမိရင္လည္း တခါတည္း
ပက္လက္လွန္သြားမယ္ အဟုတ္။
လက္ဖက္သုပ္ထဲဆိုလည္း ပုဇြန္ေျခာက္ေတြ
ေရမေဆးပဲ ထည့္တာေတြ႕ရတယ္။
ကင္ဆာရဲ႕ အေျခခံေတြေပါ့။
====
====
U Sis Mg
အဲ စပ္မိလုိ႔ပါ
ပုဇြန္ေျခာက္ ငါးေျခာက္ေတြ
အေရာင္းထုိင္းလုိ႔ျကာလာယင္
အေရာင္ေတြမလွလုိ႔ကေတာ့
ေဆးရြက္ျကီး[ေဆးလိပ္ထဲ
ထည္႔လိပ္ေသာေဆး] ကုိေရစိမ္ျပီး
ဖ်န္းပါသတဲ႔ဗ်ား
အဲဒီေတာ့မြဲေျခာက္ေနတဲ႔
ပုဇြန္ေျခာက္ ငါးေျခာက္ေတြက
ရဲတြတ္ေနျပီး ခုမွအသစ္လတ္လတ္ဆပ္ဆပ္
ပုံစံတဲ႔ဗ်ာ သူတုိ႔အေရာင္သာ
ေျပာင္းတတ္တာ အနမ့္မေျပာင္းတတ္ပါ နမ္းျပီးမွ
ဝယ္ျကပါ ေဆးရြက္ျကီးနမ္႔ေတြ
ေထာင္းထေနတာပါဘဲ
ဒါေျကာင္႔အခ်ဳိ႕ဆုိငါးေျခာက္
ပုဇြန္ေျခာက္စာျပီး
ေခါင္းမူး ေအာ့အန္ျကတာေပါ႔
Maung Maung Win
May 28 2015

No comments:

Post a Comment