Thursday, January 21, 2016

ဘိုကာရွီ လုပ္ၾကမယ္ (အပိုင္း ၁)


အင္တာနက္မွာလည္း အမ်ားၾကီးရွိပါတယ္။ အခု ျမန္မာျပည္မွာဘယ္လိုလုပ္မလဲ ေရးျပတာျဖစ္တယ္။ သိၾကတဲ့အတိုင္း ဘိုကာရွီဆိုတာ စားကၽြင္းစားက်န္ေတြကို ဘိုကာရွီဖြဲၾကမ္းျဖဴးျပီး ေလလံုတဲ့ ဗံုးထဲထည့္ရတာ ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီေတာ့ ပထမေမးခြန္းက ဘိုကာရွီဖြဲၾကမ္း ဘယ္လိုလုပ္မလဲ (သို႔) ဘယ္မွာ ဝယ္မလဲ။
၁။ ဘိုကာရွီဖြဲၾကမ္း Bokashi Bran ဘယ္ကရမလဲ
ဘုရင့္ေနာင္ေဈးမွာ ဂ်ံဳစက္ေတြက ထြက္တဲ့ ဂ်ံဳဖြဲၾကမ္းေတြကို လက္ကားေရာင္းတဲ့ေနရာ ရွိပါတယ္။ (ဦးေဌးေအာင္ ဖုန္း ဝ၁-၆၈ဝ ၄၇ဝ )။ ဖြဲၾကမ္းပါ။ ဖြဲႏုမဟုတ္ပါ။ ဖြဲၾကမ္းက အဖတ္အဖတ္ေလးေတြ၊ အႏုက အမႈန္ေလးေတြ။
၁၁ ပိႆာတစ္ထုပ္ကို ၄,၅ဝဝ က်ပ္ ေပးရတယ္။ ကီလိုနဲ႔ဆို ၁၈ ကီလိုရွိတယ္။ ငါးဂါလံ ေဆးပံုးေဟာင္းတစ္ခုထဲမွာ ဂ်ံဳဖြဲၾကမ္း ၅ ကီလို ဆန္႔တယ္။ ဖြဲၾကမ္း ၅ ကီလိုကို ေရသန္႔ ၃ ပုလင္း၊ အသင့္သံုး EM အရည္ တစ္လီတာရဲ့ သံုးပံုတစ္ပံု ႏႈန္းနဲ႔ ေရာရမယ္။ (ေရက အသင့္သံုး EM ရဲ့ ဆယ္ဆႏႈန္း) ေရသန္႔လို႔ေျပာရတာက စည္ပင္က လာတဲ့ေရမွာ ကလိုရင္းခတ္ထားတတ္လို႔ EM အရည္ထဲမွာရွိတဲ့ Micro-organism အက်ိဳးျပဳ အႏုဇီဝပိုးေတြကို ေသေစႏိုင္တဲ့အတြက္ ေရသန္႔သံုးခိုင္းတာ။ ကိုယ္အိမ္ဝင္းအတြင္းက အဝီစိတြင္း၊ ေရတြင္းက ေဆးမခတ္ထားဘူးဆိုယင္ သံုးလို႔ရပါတယ္။
အသင့္သံုး EM အရည္ကို တစ္လီတာ ၁,ဝဝဝ က်ပ္ နဲ႔ ေျမပေဒသာကၽြန္းက စိုက္ပ်ိဳးေရးဘြဲ႔ရမ်ား အသင္းအေရာင္းဆိုင္မွာ ဝယ္လို႔ရတယ္။ မာလာျမိဳင္ စိုက္ပ်ိဳးပစၥည္းအေရာင္းဆိုင္မွာလည္းရမယ္ထင္ပါတယ္။ ပံုမွာျပထားသလို ကိုယ့္အိမ္သူအိမ္သားေတြ၊ တပည့္တပန္းေတြနဲ႔ တေပ်ာ္တပါးၾကီး ဖြဲၾကမ္းေတြ နယ္ၾကေပါ့။ ျပီးယင္ ငါးဂါလံ ေဆးပံုးေဟာင္းထဲထည့္၊ ေလလံုေအာင္လုပ္ျပီး ၂ ပါတ္ထား၊ ဖြင့္လိုက္ယင္ အခ်ဥ္ေပါက္ေနတဲ့ အနံ႔၊ ရွာလကာရည္အနံ႔၊ ပအုန္းရည္ အနံ႔လိုမ်ိဳး ရမယ္။ ဂ်ံဳနံ႔နဲ႔ ေပါင္းျပီး မုန္႔နံ႔ေမႊးေမႊးေလး ထြက္ေနမယ္။ ျပီးယင္ အေျခာက္လွန္း။ ဖြဲၾကမ္းထဲ အရည္ေတြ စိမ့္ဝင္ေနလို႔ ၂ ရက္ေလာက္ အထက္ေအာက္ မၾကာခဏ ေမႊေပးျပီးလွန္းရမယ္။ ေျခာက္မွ ၾကာၾကာအထားခံမယ္။
ဒါက ကိုယ္တိုင္လုပ္မယ့္သူေတြ။ စားေသာက္ဆိုင္လို မ်ားမ်ားစားစား သံုးမယ့္သူေတြ သည္နည္းကို သံုးသင့္တယ္။ ဂ်ံဳဖြဲၾကမ္းကို နယ္ကဝယ္မယ္ဆိုယင္ အဲဒီျမိဳ႔က ဘယ္ဆိုင္မွာ ဝယ္လို႔ရမလဲ ဘုရင့္ေနာင္ ဒိုင္ကို ဖုန္းဆက္ေမးၾကည့္ႏိုင္တယ္။ ဒါေတြက တိရိစာၦန္အစာအေနနဲ႔ ေရာင္းၾကတာဆိုေတာ့ ျမိဳ႔တကာ ရွိႏိုင္တယ္။ တကယ္လို႔ မရွိယင္ေျပာပါ။ ဝယ္ျပီး ပို႔ေပးမယ္။ EM လဲ ဝယ္ပို႔ေပးလို႔ ရပါတယ္။
အိမ္သံုးအတြက္ကေတာ့ အသင့္လုပ္ျပီးသားကိုပဲသံုးပါ။ ၂၅ဝ ဂရမ္ (ဝ.၂၅ ကီလို) ပလပ္စတစ္အိတ္နဲ႔ ထည့္ျပီး ၅ဝဝ နဲ႔ ေရာင္းေပးမယ္။ ဒီတစ္ထုပ္က ငါးဂါလံ ေဆးပံုးေဟာင္းတစ္ခုအတြက္ ေလာက္တယ္။ လိုနဲနဲ ပိုနဲနဲပဲ။ ေလာေလာဆယ္ဆယ္ေတာ့ ၁၅ ထုပ္ေလာက္ပဲရွိတယ္။ ေရာင္းဖို႔ မဟုတ္ပဲ ကိုယ့္ဖါသာကိုယ္သံုးဖို႔ လုပ္ထားတာမို႔။ ထပ္လုပ္ထားမယ္။ ေနာက္ ၂ ပါတ္ေက်ာ္ယင္ မ်ားမ်ားစားစား ရပါျပီ။ နယ္လဲ ပို႔ေပးမယ္။ ရန္ကုန္ကဆို အိမ္ကိုလာပို႔ေပးမယ္။ နဲနဲေတာ့ ေစာင့္ပါ။
အပိုင္း (၂) မွာ ဘိုကာရွီပံုး Bokashi Bin လုပ္နည္းကိုေျပာျပပါ့မယ္။ ကိုယ့္ဖါသာကိုယ္ လုပ္ႏိုင္သလို လုပ္ျပီးသားလည္း ေရာင္းေပးမယ္။ ပံုးထဲ ဘယ္လိုထည့္ရမလဲ၊ ေဆာင္ရန္ ေရွာင္ရန္ေတြ၊ ေျမၾကီးထဲ ဘယ္လိုျမႈပ္ရမလဲ စတာေတြ အပိုင္း (၃) (၄) ျဖင့္ ဆက္လက္တင္ျပသြားပါ့မယ္။
ေလးစားလ်က္
ကိုေအးေက်ာ္ေက်ာ္

No comments:

Post a Comment