Wednesday, January 27, 2016

EM ဘိုကာရွီ ျပဳလုပ္နည္း

ယခုေအာက္တြင္ေဖာ္ျပေသာနည္းမ်ားသည္ေဒၚခင္ၾကည္ေဖာင္ေဒး႐ွင္းမွ လက္ေတြ႕ျပဳလုပ္စိုက္ပ်ိဳးေန ေသာနည္းပညာမ်ားျဖစ္ပါသည္။ internet ေပါ ္မွ download လုပ္၍ရရိွေသာ informationမ်ားႏွင္EMဘိုကာရီွ့ျသဂဲနစ္နည္းပညာျဖင့္လက္ေတြသီးႏွံ႕စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ေနသူ မ်ားထံမွေလ့လာထားျၿပီးေဆာင္ရြက္ေနျခင္းျဖစ္ပါသည္။
ဘိုကာရီွ ( Bokashi ) သဘာ၀ေၿမၾသဇာၿပဳလုပ္နည္း………
အဆင့္(၁)
ဖြဲၾကမ္း ၁၀ေပါင္(၃ပိသာခန့္) ကို ပံုးထဲထည့္ရန္

အဆင့္(၂)
ဖြဲၾကမ္းေပၚသို့ အုတ္နီခဲမွဳန့္စတီးဇြန္းအေမာက္တစ္ဇြန္း၊
ဆားၾကမ္းစတီးဇြန္းအေမာက္တစ္ဇြန္း၊ထည့္ပါ။
အဆင့္(၃)
ေရေနြး(၃)လီတာကိုပံုးေသးထဲထည့္ၿပီး၊၄င္းေရထဲသို့EM (၃၀cc)ကို ခြက္ငယ္ၿဖင့္ခ်ဥ္တြယ္ထည္ၿပီးသမေအာင္ေမြွပါ။
အဆင့္(၄)
၄င္းေဖ်ာ္ရည္ကိုဖြဲၾကမ္းေပၚသို့ေလာင္းထည့္ၿပီးလက္နွစ္ဖက္နွင့္သမေအာင္ေမြွပါ။ လက္နွင့္ဆုတ္ၾကည့္ပါကအလံုးမပ်က္ေသာအေၿခအေနၿဖစ္ရမည္။
၄င္းEMေရာေမြွထားေသာဖြဲၾကမ္း၁၀ေပါင္ကိုအိတ္ထဲထည့္၊ ေလမ၀င္ေအာင္
ၾကိဳးၿဖင့္တင္းၾကပ္စြာစည္းၿပီး၊ ေနလံုး၀မထိသည့္အေမွာင္ခန္းထဲတြင္(၁၄)ရက္ထားရပါမည္။
ဖြဲၾကမ္းမ်ားအေရာင္၀ါ၀င္းလာၿပီး၊နို့ခ်ဥ္စုတ္စုတ္နံံထြက္ေသာ
ဘိုကာရီွသဘာ၀ေၿမၾသဇာရရွိပါမည္။
EMၿပဳလုပ္နည္း……………………….
အဆင့္(၁)
ဆန္ၾကမ္းနို့ဆီတစ္ဗူးခန့္ကို ေရသန့္ (၁)လီတာ( ေရသန့္မရိွပါက ကလိုရင္းလံုး၀မပါေသာ ရိုးရိုးေရကိုသံုးနိုင္ပါသည္) ၿဖင့္ပြတ္ေဆးၿပီး ဆန္ေရာေရပါ
ေဟာလစ္၊မိုင္လို၊အိုဗာတင္း အစရိွသည့္အ၀ၾကယ္ဖန္ပုလင္းၾကီး ထဲေလာင္းထည့္ပါ။ ပုလင္းအၿပည့္မၿဖည့္ဘဲသံုးပံုတစ္ပံုခန့္အလြတ္ခ်န္ထားရပါမည္။
ပုလင္းဖံုးကိုမတင္းမၾကတ္ေလ်ာ့ေလ်ာ့ေလးဖံုးၿပီးေနေရာင္တိုက္ရိုက္မထိ
ေသာေနရာ၊(အဆင့္တစ္ခုခုေအာက္)အခန္းအပူခ်ိန္တြင္(၇)၇က္ထားရပါမည္။
ရာသီဥတုပူၿပင္းပါက(၅)ရက္၊အရမ္းေအးပါက(၁၀)ရက္ခန္ုထားရပါမည္။
ရက္ေစ့ပါကအေပၚရံအၿဖဴေရာင္ခပ္ေနာက္ေနာက္အလြွာကိုဖယ္ရွားၿပီး၊
အလယ္ေရကိုဌဲ့ယူပါမည္။
အဆင့္(၂)
အထက္ပါအခ်ဥ္ေဖါက္ၿပီးဆန္ေဆးေရ (၁)ဆနွင့္နြားနို့(၁၀)ဆကိုသန့္ရွင္း
ေသာအဖံုးပါသည့္ပလတ္စတိတ္ပံုးထဲတြင္ေ၇ာထည့္ၿပီးအဖံုးကိုအနည္းငယ္
ေစာင္း၍လက္ငါးလံုးေလာက္ခတ္ဟဟတင္ၿပီးဖံုးပါ။။၄င္းပံုးကို
ေနေရာင္တိုက္ရိုက္မထိေသာမလင္းမေမွာင္ေနရာ(အဆင့္တစ္ခုခုေအာက္)၊
အခန္းအပူခ်ိန္တြင္(၁၄)၇က္ခန့္ထားရပါမည္။ထိုအခ်ိန္တြင္ပံုးအေပၚယံ
တြင္တင္းမာေသာ၄လကၼအထူခန့္ရိွဒိန္ခဲအလြွာတက္ေနသည္ပိုေတြ့ရ
ပါမည္(၄င္းအလြွာကိုဖယ္၇ွားၿပီး၀က္၊နြား၊ကြ်ဲ၊ၾကက္စာမ်ားနွင့္ေရာကာအိမ္ေမြး
တိရိစာၦၥန္မ်ားေကြ်း၍ရပါသည္)။ ၄င္းအေပၚယံလြွာကိုဖယ္၇ွားၿပီးေအာက္တြင္ညို၀ါေနာက္ေနာက္အက်ိဳးၿပဳအဏုဇီ၀ပိုးမ်ားစြာပါေသာEM ၇ည္ကိုရ၇ိွပါမည္။
အဆင့္(၃)
ထန္းညက္(၅၀)သားခန့္ကိုေ၇သန့္(၁)လီတာတြင္ ၾကိုရပါမည္။ အဆိုပါထန္းညက္ရည္ကိုအေအးခံၿပီးအထက္ပါ EM ၇ည္ထဲေလာင္းထည့္ၿပီးဇြန္း၇ွည္သန့္သန့္နွင့္ေမြွရပါမည္။ ရရွိေသာအရည္မ်ားကိုပလတ္စတစ္ကေတာ့သန့္သန့္
ၿဖင့္(၁)လီတာေရသန့္ဘုးအလြတ္မ်ား၊ လီတာပံုးမ်ားထဲသို့ေလာင္းထည့္ကာ
အဖံုးလံုေအာင္တင္းၾကပ္စြာပိတ္၍ေအးေသာေနရာ(ေရခဲေသတၱာ(သို့)ေရစိုအ၀တ္ပါတ္၍)တြင္ တစ္ပါတ္ေလာက္ထားကာ အသံုးၿပဳ နိုင္ၿပီ ၿဖစ္ပါသည္။
ေရခဲေသတၱာတြင္ထားလ်ွင္ေရပုလင္းမ်ားထားသည့္ေနရာတြင္တားရပါမည္။
ေရခဲသည့္ေနရာတြင္လံုး၀မထားရပါ။ေရခဲေသတၱာတြင္ထားပါကတစ္နွစ္အထိထား၍အသံုးၿပဳနိုင္ပါသည္။
ထန္းညက္ရည္ေရာၿခင္းမွာအက်ိဳးၿပဳအဏုဇီ၀ပိုးမ်ားရွင္သန္ေနေစရန္အစာေကြ်းၿခင္းၿဖစ္ပါသည္။

Credit to> Daw Khin Kyi Foundation

No comments:

Post a Comment