Friday, January 22, 2016

အာလူးၾကိဳက္တဲ႔သူမ်ားအတြက္


အာလူး အၾကြပ္ေၾကာ္ / အာလူး အေပ်ာ့ေၾကာ္/
အာလူး ကက္တလစ္ေၾကာ္ / အာလူး နဲ႔ ေမရုိးနိစ္ေထာင္း / အာလူးပိုးတီ ေၾကာ္
တေန႔ျပီးတေန႔ မိုးလင္းတာနဲ႔ ဟင္းခ်က္ဖို ့အတြက္ကို စဥ္းစားရတာ ဦးေနွာက္ေျခာက္ပါတယ္ ။ ဒါနဲ႔အာလူး ၁ ပိႆာ၅၀ က်ပ္သားဝယ္ျပီး (၅ ပံု)ပံု ငါးမ်ိဳးလုပ္ျပစ္လိုက္ပါတယ္ ။
အာလူးအၾကြပ္ေၾကာ္
*************္
ပါဝင္ပစၥည္း
အာလူး ၃၀ က်ပ္သား(အခြံခြာ ပါးပါးလွီး(ပံုစံမ်ိဳးလွီးျပီးေရေဆးျပီး
မိနစ္ ၃၀ ခန္ ့ေရစိမ္ထားပါ) ဆား(အနည္းငယ္)
ဆီ (၂၀ က်ပ္သား)
ျပဳလုပ္ပံု
ေရစိမ္ထားတဲ႔ အာလူးကိုဆယ္ျပီး ဇကာနဲ႔ စစ္ထားပါ ။ ေၾကာ္ခါနီးရင္ ဆားအနည္းငယ္ထည့္နယ္ျပီး ဆီပူထဲထည့္ေၾကာ္ပါ ။ ၾကြတ္လာရင္ဆယ္ျပီး လင္ဘန္းထဲကို ေအာက္ကစကၠဴ ခင္းျပီးျဖန့္ထားေပးပါ ။
အာလူးကက္တလစ္ေၾကာ္္
*****************
အာလူး ၃၀ က်ပ္သား(နဴးေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာ ဆားအနည္း
ထည့္ျပီး ေထာင္းထားပါ)
ႏြားနို႔(ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း)
ၾကိဳက္ရာ /အသား /ငါးပုဇြန္ / ္၁၅က်ပ္သား(နုတ္နုတ္စင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ ၅လံုး(ပါးပါးလွီးျပီးျပန္စိပ္ထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ ဥ ( ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ)
ငရုပ္သီးစိမ္း /ဆား /မဆလာ (အနည္းငယ္)
အေၾကာ္မႈန္ ့(သို ) ဂ်ံဳမႈန္ ့(၅ က်ပ္သား)
ဆီ(၁၀ က်ပ္သား)
၁။ေထာင္းျပီးသားအာလူးကို ႏြားနို ့နဲ႔ ေရာနယ္ပါ
ႏြားနို႔မရွိရင္ နို ့ဆီကိုေရေႏြး နဲ႔ ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ျပီး ထမင္းဇြန္း ၁ဇြန္း
ထည့္ပါ။(အာလူးေစးကပ္ျပိီးေၾကာ္ရင္အျပင္ကိုေပါက္မထြက္ပါ)
၂။ႏုတ္နုတ္စင္းထားတဲ႔ အသားကို ၾကက္သြန္ျဖဴ /နီဆီသပ္ျပီးီထည့္ေၾကာ္ပါ။ ဆား ငရုပ္သီးစိမ္း မဆလာထည့္ပါ ။
၃။ေထာင္းျပီးသားအာလူးကို ဂ်ံဳမႈန္႔နဲ႔ကိုင္ျပီး အလံုးၾကီးၾကီးလံုးပါ ။ အလယ္ကအခြက္ကေလးလုပ္ျပီး အစာထည့္ပါ ။
အေပါ ္ကို အစာလံုေအာင္ျပန္ပိတ္ပါ။ ဂ်ံဳမႈန္႔ကို ပန္းကန္ထဲမွာ ျဖန္႔ခင္းထားျပီး အာလူးအစာသြပ္ကိုထည့္ထားပါ။ (တခုနဲ႔တခုမကပ္ေတာ့ပါ)
၄။ဒယ္အိုးထဲ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ျပီး အာလူးလံုးျပီးသားကို နဲနဲျပားျပီး ၄လံုး ၅လံုး ထည့္ပါ။ တခုနဲ႔တခု မထိပါေစနဲ႔ ထိရင္ေပါက္ထြက္တတ္ပါတယ္ ။ တဖက္ကိုနီေအာင္ေၾကာ္ျပီးမွတဖက္ကိုလွန္ပါ ။နွစ္ဖက္နီရင္ရပါျပီ
အာလူးအေပ်ာ့ေၾကာ္ (၂ မ်ိဳး) ္
******************
အာလူး ၃၀ က်ပ္သား(အခြံခႊာ ေလးေထာင့္အတံုးေလးေတြတံုးျပီး
ဆားနယ္ထားပါ)
အာလူး ၃၀ က်ပ္သား( အခြံခႊာ အမ်ွင္ေသးေလးေတြ လွီးျပီး ေရ ေရေဆးဆားနယ္ထားပါ)
ဆီ (၂၀ က်ပ္သား)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ဥ( ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ)
ဆီပူပူမွာ အာလူးအတံုးေလးေတြကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။ အျပင္ဘက္နီျပီးၾကြပ္လာရင္ ရပါျပီ။အထဲကေတာ့ေပ်ာ့ပါတယ္ တမ်ိဳးစားေကာင္းပါတယ္ ။
ျပီးရင္ ဆီအနည္းငယ္ခ်န္ျပီး က်န္ဆီမ်ားကိုခပ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသပ္ပါ။ နီလာျပီးေမႊးလာရင္ လွီးထားတဲ႔ အာလူးေခ်ာင္းေသးေသးေလးေတြထည့္ေၾကာ္ပါ။ ဆားအနည္းငယ္ ဆႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္ (အခ်ိဳမႈန္႔သံုးရင္ထည့္)ျ ထည့္ျပီးသမေအာင္ေမႊ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ႏွပ္ထားပါ ။နဴးလာရင္ေအာက္က နီျပီးၾကြပ္ေအာင္ မီးအနည္းငယ္ျမွင့္ေပးပါ ။နီျပီးၾကြပ္လာရင္ ေနာက္တဖက္ကို လွန္ေပးပါ ။ႏွစ္ဖက္နီျပီးၾကြပ္လာရင္ရပါျပီ ။အေပါ ္ ္ေအာက္ နွစ္ဖက္ၾကြပ္ျပီး အလယ္ကေပ်ာ့ပါတယ္ စားေကာင္းပါတယ္ ။
အာလူးနဲ႔ ေမရုိးနိစ္ေထာင္း
*****************
အာလူး ၃၀ က်ပ္သား(နဴးေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာျပီးညက္ေအာင္
ေထာင္းပါ)
ၾကက္သြန္နီ ၄ လံုး(အလံုးလိုက္ေရေဆးျပီးပါးပါးလွီးထားပါ)
ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ / ဆား(အနည္းငယ္)
ေမရုိးနိစ္(စိတ္ၾကိဳက္)
ညက္ေအာင္ေထာင္းထားတဲ႔ အာလူးမ်ားကို ဆား ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ ေမရုိးနိစ္ နဲ႔ သမေအာင္နယ္ပါ ။ ျပီးမွၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးျပီးသားနဲ႔ ေရာသမနယ္ပါ ။ ငရုပ္သီးစိမ္း ၾကိဳက္ရင္ပါးပါးလွီးျပီးထည့္နိဳင္ပါတယ္ ။ ရပါျပီ
အာလူးပိုးတီေၾကာ္(တင္ျပီးသားပါ)္
*********************
ၾကံဳလို ့ျပန္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္
အာလူး ၃၀က်ပ္သား (ပိုးတီ လွီးသလို လွီးထားပါ ။တဖက္ကို အတည့္လွီးရင္ ေနာက္တဖက္ကိုအေစာင္းလွီးပါ ဒါမွမဟုတ္ တဖက္ကိုေစာင္းေစာင္း လွီးျပီး ေနာက္တဖက္ကိုလည္း ပထမဖက္ကလွီးသလိုမ်ိဳး ေစာင္းေစာင္းလွီးပါ ေအာက္ဆံုးထိမလွီးရပါ သံုးပံုနွစ္ပံုေလာက္လွီးပါ။ ။ အထူအပါး ညီပါေစ)
ဆား(အနည္းငယ္) ္
အာလူးလွီးျပီးသားကို ေရေဆးျပီး ဆားနယ္ထားပါ ဆီပူပူမွာ အာလူးကိုဆြဲဆန္႔ျပီးအနည္းငယ္လိမ္ျပီးထည့္ေၾကာ္ပါ နီျပီးၾကြပ္လာရင္ရပါျပီ ။
======================================

Credit to> Lae Cooking Diary

No comments:

Post a Comment