Saturday, August 16, 2014

Salt ဆားမ်ားလြန္းလို႔ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေသဆံုးေနရသူေပါင္း တႏွစ္မွာ ၁႕၆၅ သန္းရွိ

၁၃-၈-၂ဝ၁၄ ေန႔ ဝါရွင္တန္ကေနလာတဲ့က်န္းမာေရးသတင္းျဖစ္ပါတယ္။ ကမာၻ႔က်န္းမာေရးအဖြဲ႔ရဲ႕သတ္မွတ္ခ်က္ တေန႔မွာ ဆား (ဆိုဒီယမ္) ၂ ဂရမ္ထက္မ်ားရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိပါမယ္။ ကမာၻၻမွာ ဆားစားသံုးေနမႈ ၂ဝ၁ဝ တံုးက ၃႕၉၅ ဂရမ္ရွိေနတယ္လို႔ သိရတယ္။ သတိေပးခ်က္ထက္ ၂ ဆရွိေနပါတယ္။ အာဖရိက ဆာဟာရေအာက္ပိုင္းႏိုင္ငံေတြက ၂႕၁၈ ဂရမ္နဲ႔ အာရွအလယ္ပိုင္းက ၅႕၅၁ ဂရမ္ စားတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေသဆံုးရသူေတြထဲက ၁ဝ% ဟာ ဆားမ်ားလို႔ ျဖစ္တယ္။ တႏွစ္မွာ ၁႕၆၅ သန္းရွိတယ္။
သူမ်ားတိုင္းျပည္ေတြ (အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု) မွာ သုေတသနလုပ္ထားတာကိုသာ ေဖၚျပႏိုင္ပါတယ္။
၁။ Breads And Rolls ေပါင္မုန္႔စသည္ = စားသမွ်ဆားရဲ႕ ၇႕၂% (၇႕၄%)
၂။ Cold Cuts And Cured Meats ျပဳျပင္ထားတဲ့အသား = ၅႕၅% (၅႕၁%)
၃။ Pizza ပစ္ဇာ = ၅% (၄႕၉%)
၄။ Poultry အသား = ၄႕၅% (၄႕၅%)
၅။ Soups ဆု (ပ္) = ၄႕၂% (၄႕၃%)
၆။ Hamburgers and other sandwiches = ဘာဂါ + ဆင္းဒဝစ္ခ်္ = ၄႕၅% (၄%)
၇။ Cheese ဒိန္ခဲ = ၃႕၉% (၃႕၈%)
၈။ Meat Mixed dishes အသားဟင္းမ်ား = ၃႕၅% (၃႕၃%)
၉။ Pasta Mixed dishes ပါစတာစသည္ = ၃႕၄% (၃႕၂%)
၁ဝ။ Chips, pretzels, and other savory snacks သြားရည္စာ = ၂႕၈% (၃႕၁%)။
အေမရိကန္ေတြက တေန႔မွာ ဆား ၃႕၂၆၆ ဂရမ္ (လဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ) စားသံုးတယ္။ လဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းသာ စားသင့္တယ္။
ျမန္မာအစားအစာေတြအတြက္ သုေတသနမေတြ႔ေသးပါ။ ကိုယ္စားတာငန္သလား ကိုယ္တိုင္သိၾကပါမယ္။ ဆိုဒီယမ္ကို ဆားတမ်ိဳးထဲကေနရေနၾကတာ မဟုတ္ပါ။ ဆားနဲ႔လုပ္ရတဲ့အစားအစာေတြ မ်ားလြန္းတယ္။ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္၊ ငန္ျပာရည္။ သိပ္မသိဘဲ သံုးေနၾကတာက ဟင္းခ်ိဳမွဳန္႔ျဖစ္တယ္။ Monosodium glutamate (MSG) ထဲမွာ အိမ္သံုးဆားရဲ႕ ၃ ပံု၁ ပံု ပါတယ္။ ဆားေရာ ဟင္းခ်ိဳမွဳန္႔ပါခပ္ရင္ ပိုမ်ားတာကိုသတိထားရမယ္။ ဟင္းခ်ိဳမွဳန္႔ရဲ႕ ျပႆနာတခုက စြဲတာျဖစ္တယ္။ ေသြးတိုးေရာဂါမွာ အငန္ေလွ်ာ့ေလ သက္သာေလ ျဖစ္တယ္။ ကိုယ္ေရာင္ေနသူတိုင္း အငန္မတည့္ပါ။
  ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁၅-၈-၂ဝ၁၄

Credit to > Dr Tint Swa

No comments:

Post a Comment